En helg i fotografens paradis: Svenska Skidspelen i Falun

Förra helgen återvände jag för andra året i rad till Falun för att vara officiell fotograf vid Svenska Skidspelen, en upplevelse som kombinerar min passion för vinterlandskap med spänningen av att föreviga Sveriges mest folkkära idrottare i aktion. Det finns något alldeles särskilt magiskt med att vara utomhus och fotografera i ett vinterlandskap, och det blir bara bättre när man får chansen att kombinera detta med sportfotografering.

Ebba Andersson, Sverige

Det fanns en förändring detta år. Förra året, då jag fortfarande var en Canon-användare, kände jag mig bekväm men redo för en förändring. Det ledde mig tillbaka till Nikon, främst på grund av deras imponerande Nikon Z8. Kameran är ett fantastiskt all-round verktyg, och den har överträffat alla mina förväntningar. Att få testa den i en miljö som Svenska Skidspelen var en sann glädje.

Min utrustning var väsentligt mer omfattande i år. Jag hade med mig fyra olika objektiv och precis som förra året två kamerahus, Nikon Z8 och Nikon Z f. Av objektiven var det pålitliga 70-200/f2.8 i spetsen. Dess mångsidighet och prestanda under alla förhållanden gör det till ett ovärderligt verktyg i min arsenal. De vidare f4-objektiven, 14-30/f4 och 24-120/f4, var tänkta som komplement, men jag upptäckte att jag använde dem mindre än förväntat. Detta blev ännu mer uppenbart när jag gick igenom mina bilder efter eventet. Dock visade sig 24-120/f4 vara perfekt för att fånga ögonblicken vid prisutdelningar och i minglet.

Jonna Sundling, Sverige

Ska inte skriva så mycket om kamerahusen i det här inlägget. Men jag kan bara konstatera att Nikon Z f hanterade snöfall betydligt bättre än Nikon Z8. Den hade uppenbarligen problem med autofokus och ansikte/ögon-igenkänning så jag vi använda en ”vanlig” singelpunkt istället. Däremot hanterade Z f omständigheterna väldigt bra och jag kunde använda kamerans ”intelligens” precis som vanligt mer eller mindre.

Jessie Diggins, USA

En oväntad iakttagelse när jag kom hem var mitt begränsade användande av Nikkor 14-30/f4. Trots att jag tog över 15 000 bilder under helgen, använde jag detta objektiv för bara 18 av dem. Det står i kontrast till de 8 052 bilderna tagna med 70-200/f2.8 och de 6 622 med 400/f2.8. Dessa siffror talar sitt tydliga språk om vilka objektiv som var mina verkliga hjältar under helgen.

Johan Häggström, Sverige

Tittar jag på användningen av brännvidder, domineras min fotografering av de längre brännvidderna. De flesta bilder togs vid 200mm, 400mm och 560mm, vilket återspeglar naturen av sportfotografering där man ofta behöver är på långt håll från händelsernas centrum.

Mina favoritobjektiv har blivit mina trofasta följeslagare inte bara i Falun utan genom hela mitt arbete under 2024. Nikkor 24-120/f4, 50/f1.2, 70-200/f2.8, 85/f1.2 och 135/f1.8 har visat sig vara värdefulla både i studio och utomhus, från idrottsevenemang till landskapsfotografering. Högst upp måste jag placera Nikkor 24-120/f4!

En viktig lärdom från detta äventyr var vikten av att vara förberedd på alla typer av väder. De väderbeständiga egenskaperna hos Nikon Z8 och dess objektiv var avgörande, särskilt när vi mötte både regn och snö i stora mängder. Mina kläder och utrustning från Stellar Equipment och Helly Hansen var också livräddare, häll mig helt torr och varm trots de krävande förhållandena.

Avslutningsvis var detta mer än bara en fotograferingsresa; det var en påminnelse om kraften i att ständigt utvecklas och anpassa sig, både tekniskt och kreativt. Jag ser redan fram emot nästa års spel, med nya utmaningar och äventyr att föreviga. Och för de som undrar specifikt om min fotoutrustning, allt kommer från det pålitliga Mattssons Foto i Lund – en plats jag alltid kan lita på för kvalitet och expertis.